duminică, 28 septembrie 2014

Melcii

Se intampla de multe ori sa nici nu ne gandim la lucruri marunte..Sau la animale, caci abia avem timp pentru lucrurile importante din viata noastra.
Acum, de melci a auzit toata lumea, de la mic la mare. 
Dar, v-ati intrebat de ce ii vedem numai dupa ploaie?
Cu ce se hranesc ei?
De ce se misca asa incet?
Cu toate ca ii vedem atat de rar, chiar si atunci noi ii calcam, fara sa ne dam seama uneori, sau pur si simplu din indiferenta.
Pana sa nu ma documentez si eu, ii tratam cu indiferenta.. Dar, melcii is importanti. 
Iar prietenii, imi spun ca m-am transformat in protectoarea melcilor. Atunci cand ii vad pe mijlocul strazii, ii iau frumos pe fiecare-n parte si ii pun pe iarba. Si le-am zis : daca m-ati ajuta si voi as termina mai repede, asa n-aveti decat sa asteptati pana ii pun pe fiecare.
Bun.
Melcii astia mititei, pe cat is ei scumpi la vedere si pe cat de mici is ei, pe atat is mai complecsi.
Stiati ca melcii fac parte din clasa Gastropoda?? Aceasta clasa cuprinde peste 90.000 de specii de moluste, ele fiind adaptate atat la viata acvatica, cat si la cea terestra.
Stiati ca ei au aproape toate organele, precum a unui om?? Capul lor este dotat cu organe de simt: cele patru antene si ochii. Sistemul lor nervos este reprezentat de ganglionii nervosi. Ei au un singur plaman cu ajutorul caruia respira.
Melcii, sunt deopotriva carnivore si ierbivore, aceasta depinde foarte mult de habitatul lor. Melcii carnivore, Rapana venosa, mananca midii, pesti de talie mica, icre, si sunt o specie invaziva. Sunt mai mari ca si celelalte specii, si uneori corpul lor poate avea culoarea rosie.
Cavitatea bucala e reprezentata de cele trei buze si o limba rugoasa, o limba zimtata..se comporta ca nijte dinti, cu ajutorul carora maruntesc mancarea.
Uneori sunt mancasiosi, si ies la plimbare dupa ploaie, alteori dorm si pot sta nemancati zile-n sir. Mancare ierbivorelor sunt frunzele proaspete.
Plus, ei au numai un singur piciorus, cu care se deplaseaza, astfel locomotia este foarte lenta, adica de aceea se misca asa incet; mai au o cochilie, care pe masura ce melcii cresc, creste si cochilia lor.
In ceea ce priveste imperecherea ei au  si penis si vagin. Aceasta se explica prin faptul ca au o glanda speciala, ce se numeste hermafrodita. Ei se imperecheaza numai de doua-trei ori pe an.Imperecherea poate dura si sapte ore. Dupa imperechere ambii melci vor putea sa depuna oua.
Stiati ca oule melcilor sunt chiar consumabile? Ei se gasesc pe piata sub numele de caviar 
frantuzesc!!
Dar stiati ca sunt melci veninosi?
Acestia sunt reprezentati de melcii de marmura conica. El traieste in apa sarata calda. Prin muscatura sa veninul se imprastie prin corp. Manifestarile pot sa apara in aceeasi zi, sau la diferenta de cateva zile, prin dureri puternice, umflaturi, furnicaturi, amorteala chiar si paralizia muschilor, stop respiratorie..Iar pentru veninul lui nu exista antivenin.
    Melcii se pot folosi la gatit. Dar numai unele specii sunt bune de mancat. Acestia sunt Helix Aspersa, sau cum ii spun francezii " Petit gris", este o specie care se importa din fermele din Italia sau Franta, o alta specie este Helix pomatia, sau " melcul de padure", " melcul de livada". Aceasta specie traieste in vai de pana la 2000 de metri altitudine, in munti impaduriti, in gospodarii. Subspeciile acestuia au luat numele regiunii in care traiesc, de exemplu Helix pomatia transsylvanica ( se gaseste in Alba Iulia ) sau Helix lucorum (se gaseste in Dobrogea ). In jurul Clujului predomina specia Helix pomatia costelata, aceasta ajungand pana la 43 mm in inaltime si 43 mm in lungime, si cochilia sa are culoare alb-galbuie cu benzi brune nu prea intense.





Retete sunt multe. Eu nu prea gatesc melci, pentu ca nu am cui. De curiozitate am mancat, si chiar nu am avut senzatie de voma cum spune lumea. Is o delicatesa in arta culinara.
Dar pana sa ajung eu sa ii culeg, sa le fierb, sa le gatesc mai trebuie sa treaca..poate un veac.
Pana atunci raman protectoarea melcilor.



melcul de marmura conic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu